Ev Temizliği Nasıl Yapılmalı?

 

Haftada birkaç gün yapılan temizlik rutinleri, koronavirüsün hayatımıza girmesiyle bir anda her gün tekrarlanan temizlik ve dezenfeksiyon rutinlerine dönüştü bile. Peki, bu yeni düzende evinizi temizlerken tam olarak nelere dikkat etmeniz gerekiyor biliyor musunuz?

 

Suyunuz, sabununuz ve diğer tüm temizlik malzemeleriniz hazırsa dip köşe temizliğe başlayalım!

 

Temizliği İkiye Ayırın: Temizlik ve Dezenfeksiyon

 

Ev hijyenini sağlamak, varsa virüsleri yok etmek için önce temizlik sonra dezenfeksiyon yapmalısınız. Bu da artık temizlik rutinlerinizin iki aşamalı olacağı anlamına geliyor. Temizlik olmadan dezenfeksiyon, dezenfeksiyon olmadan da temizlik olmuyor.

 

Evinizin ihtiyaç duyduğu temizliği; sıcak su, sabun, yüzeye uygun bir bez ya da sünger ile yapabilirsiniz. Temizlik sonrası yüzeyleri dezenfekte etmek içinse özel olarak hazırlanmış dezenfektanları (sprey ya da ıslak mendil şeklinde olabilir) kullanabilirsiniz.

 

Evde Kendi Dezenfektanınızı Yapın

 

Eğer dezenfektanınız yoksa online mağazalarda dezenfektan aramaya, normal fiyatının belki de iki katına satılan ürünlere mecbur kalmanıza gerek yok. Kendi hazırladığınız bir karışımı da dezenfeksiyon için kullanabilirsiniz.

 

Evde dezenfektan hazırlamak için en uygun ve kolay bulunabilir malzeme çamaşır suyu. Bunun için virüslerin korkulu rüyası çamaşır suyunu su ile karıştırmanız yeterli. 1 litre suya yaklaşık 4 – 5 çay kaşığı çamaşır suyu damlattıktan sonra iyice karıştırıp sprey başlıklı bir şişeyle kullanabilir, cephaneliğinizi güçlendirebilirsiniz.

 

Çamaşır suyu oldukça etkili bir kimyasal olduğundan bu karışımı rengi ya da yapısı bozulacak hassas yüzeylerde kullanmadan önce küçük bir bölümü üzerinde deneme yapabilirsiniz. Aksi halde o çok sevdiğiniz berjerin renginin bir anda soluverdiğine tanıklık etmek sizi üzebilir. Kumaş yüzeylerde çamaşır suyu yerine sirke ve karbonat gibi doğal temizleyicilerden faydalanabilirsiniz. Cildinizin zarar görmemesi için alkol ya da çamaşır suyu içerikli temizleyiciler kullanırken eldiven kullanabilirsiniz.

 

Çanları Sık Temizlenen Yüzeyler İçin Çalın

 

Yapılan araştırmalar koronavirüsün oldukça inatçı olduğunu kanıtlıyor. Kağıt, karton gibi yüzeylerde 24 saat, plastik ve çelik yüzeylerde ise 2 ile 3 gün kadar yaşayabilen ve buralara yapışan virüsten korunmak için yüzeyleri temizleyip dezenfekte etmek şart. Kapı kolları, mutfak ya da banyo tezgahları, lavabolar, klozetler, sehpalar, kumandalar, anahtarlar… Evinizde en çok temas edilen noktaları tespit edip bu yüzeyleri her gün temizleyip dezenfekte etmeye özen göstermelisiniz.

 

Evin Havasını Değiştirin

 

Evdeki havayı yenilemek hem size hem de evinizin hijyenine çok iyi gelecek. Bunun için hem yerdeki ve diğer yüzeylerdeki tozları en iyi şekilde temizlemeli hem de günde birkaç kez pencereleri açarak evinizi havalandırmalısınız.

 

İncecik toz parçalarını dahi toplayan bir hava filtresine sahip Samsung Jet Dikey Kablosuz Şarjlı Süpürge ile evinizdeki tozlarla kolayca başa çıkabilirsiniz. 5 katmanlı filtreleme sistemi sayesinde mikro tozların %99,999’unu hapseden süpürge, bu mücadelede en güçlü yardımcılarınızdan biri olabilir. Evinizi süpürdükten sonra yerleri tıpkı yüzeylerde olduğu gibi önce su ve sabunla, ardından da bir dezenfektan ile silebilirsiniz. Eğer yüzeylerde dezenfektan olarak çamaşır suyu kullanıyorsanız bu işlem sonrasında evinizi havalandırıp odalardaki kokuyu yok edebilirsiniz.

 

Kişisel temizlik kadar evinizin de temizliğine özen gösterirseniz bu zorlu dönemde daha güvende hissedebilirsiniz. Her gün yapılacak temizlik rutinleri yorucu gibi görünse de üşengeçlik etmek yok! Alacağınız önlemlerle evinizde keyifle vakit geçirip sevdiklerinizi de kendinize de güvence altına almak için su, sabun ve dezenfektanlarla bir süre daha yakın arkadaş olmalısınız.